• YARIM ALTIN
    9.935,00
    % -0,30
  • AMERIKAN DOLARI
    34,2590
    % 0,33
  • € EURO
    37,8280
    % 0,13
  • £ POUND
    45,1579
    % 0,33
  • ¥ YUAN
    4,8821
    % 0,29
  • РУБ RUBLE
    0,3601
    % -0,11
  • BITCOIN/TL
    2098623,221
    % 1,02
  • BIST 100
    8.889,32
    % -0,10
Reklam
Reklam

Banka Haciz İşlemi Ne Zaman Başlar?

Banka Haciz İşlemi Ne Zaman Başlar?
Reklam

Banka haciz işlemi borçlular, bankalardan temin ettikleri kredi kartları ve diğer kredi ürünleri için gerekli aylık ödemeleri iki ay veya daha uzun bir süre boyunca yapmazlarsa, bankaların yasal olarak borçlularından borçlu oldukları borcun tamamını geri talep etme hakları vardır.

Borçlular buna uymayı reddederse, bankalar borçludan ödeme talep etme yükümlülüğünü yeniden yapılandırabilir. Borçlu ödeme yapmamakta kararlı ise, banka borçlunun dosyasını icra memuruna sunarak haciz işleminin başlatılması için resmi talepte bulunur. Bu durum haciz süresinin başlamasına neden olacaktır.

Haciz İşlemlerini Banka Ne Zaman Başlatır?

Bankanın haciz işlemi başlayabilmesi için öncelikle icra dairelerine başvurması ve konunun takibini talep etmesi gerekir. İcra müdürlükleri bu talebi aldıktan sonra takip dosyasını düzenleyerek borçluya tebligat gönderir. Bu tebligat kendisine ulaştıktan sonra borçlu burada yer alan taahhütleri yerine getirmekle yükümlüdür. Borçluya yapılacak tebligatta aşağıdaki yükümlülükler yer alır;

  • Borca ilişkin tebligat alındığı tarihten itibaren belirlenen vade içerisinde ilgili kurumlara uygun borcun ödenmesi.
  • Bu borca veya ödeme emrine, hakkı olan borçlu itiraz edebilir.
  • Mal beyanı için neden başvurulması gerektiğini açıklayan bilgiler var.

Banka Haciz Başlatma Aşamaları

Banka borçluya tebligat gönderir. Borçlu banka haciz işlemi bilgilerini aldıktan sonra borca bağlı belirli yükümlülük ve sorumluluklardan sorumlu olacaktır. Borçlunun tebligatta belirtilen ve kendisi tarafından açıklanan görev ve sorumlulukları yerine getirmemesi halinde işlemler sona erecektir. Takip süreçlerinin sonuçlanmasının ardından alacaklı veya alacaklıyı temsil eden vekil o bölge için İcra Müdürlüğü’ne başvuruda bulunabilecektir.

Bu nedenle borçlunun başvurusu icra müdürlüğüne başvurarak yapılacak ve borçlunun taşınır ve taşınmaz mallarının tamamına haciz talebinde bulunulacaktır. Bu talebin alacaklı veya alacaklının vekili olan vekil tarafından onaylanmasından sonra, icra memurları tarafından borçlunun ikametgahı ziyaret edilir ve bu süreçte haciz yapılabilecek şeyler tespit edilir.

Evdeki Hangi Eşyalar Haczedilir?

Yasal olarak bağlayıcı kredi borcunu ödemek için evinizden temel eşyalarınızı almalarına izin verilmez. Yerinde sadece bir tane varsa aletlerinizi alamazlar; buna buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, televizyon ve fırın dahildir. Örneğin iki fırın varsa birini satın alabilirler; üç televizyon varsa, iki tane alabilirler. Haciz işleminde görevli mahkeme görevlileri, evinize girip altın, gümüş, para, değerli kağıtlar, süs eşyaları, antikalar, değerli taşlar gibi eşyaları çıkarma yetkisine sahiptir.

Maaşın Ne Kadarına Haciz Gelir?

Çok sayıda borçlunuz varsa, bu borçları karşılamak için maaş haczi konulabilir. Herhangi bir zamanda eve götüren ödemenizin dörtte birine (%25) kadar haciz konulabilir. Banka kredinizden olan borç ödendikçe, ödemeler sonraki alacaklıya devam edecektir. Bir kez daha, her alacaklının maaş kesintisi tutarı en fazla yüzde 25 ile sınırlandırılmıştır.

Haciz İşlemi Nasıl Durdurulur?

Bankaların başlatmış oldukları haciz sürecini durdurmadan önce belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Borçlunun malını beyan etme ihtiyacı, icra takip işlemi bütünüyle tamamlandıktan sonra yürürlüğe girer. Beyan edilen mallar üzerindeki haciz işlemleri, icra dairesi tarafından borçluya yapılan tebligatta belirtilen süre içinde ilgili kurumlara gerekli miktarda borcun ödenmesi halinde durdurulur.

Bunun dışında tek bir alacaklının veya alacaklıyı temsil eden avukatın talebi ile haciz işlemleri durdurulur. Yani hacizli bir durumla karşı karşıya kalındığında alacaklı veya alacaklıyı temsil eden vekil ile anlaşmaya varılması ve borcun ödeneceğine dair taahhütte bulunulması, alacaklı veya alacaklıyı temsil eden vekilin haciz işlemlerini kaldırmasını sağlayacaktır. Bu, borcun ödenmesini sağlayacaktır.

Önemli bir husus olarak bir vaatte bulunulması gerektiğinde, söz konusu kişi veya kişiler uygun şekilde incelenmelidir, çünkü üzerinde anlaşılan taahhüdün ihlali, haciz prosedürünün her iki aşamasını da yeniden başlatacaktır. Ayrıca, eylemi gerçekleştiren kişinin hapsedilme olasılığı da vardır.

Haciz İşlemi Nasıl Düşer?

Alacaklı veya alacaklının vekili sıfatıyla hareket eden vekil, haciz konusu mallar için satış talebinde bulunmaz ise haciz, hacizli mallar üzerine kurulmuş sayılır. Alacaklı veya alacaklı vekilinin haczedilen malın satışını talep etmemesi halinde, aşağıda belirtilen süreler içinde beyan edilen mallar üzerindeki haciz işlemleri toplamdan çıkarılır. İlk iki yıl içinde belirtilen taşınmaz malın satılması için bir tavsiyede bulunulmazsa, bir yıl içinde göçmen ilan edilen bir mülkün satılması talebinin yapılmadığını varsayalım. Bu iki koşul yerine getirilirse, haciz yasa tarafından otomatik olarak kaldırılacaktır.

Reklam
YORUMLAR YAZ