• YARIM ALTIN
    6.290,00
    % -0,33
  • AMERIKAN DOLARI
    28,9919
    % 0,23
  • € EURO
    31,2252
    % -0,16
  • £ POUND
    36,3918
    % -0,22
  • ¥ YUAN
    4,0449
    % -0,05
  • РУБ RUBLE
    0,3147
    % 0,57
  • BITCOIN/TL
    1265871,408
    % -0,57
  • BIST 100
    7.913,76
    % -0,82
Reklam
Reklam

Bankada Unutulan Para Ne Olur?

Bankada Unutulan Para Ne Olur?
Reklam

Bankada unutulan para ne olur? Bankada kalan paraya nasıl ulaşılır ve geri alınır? Sorularınızı cevaplıyoruz. Yıllar önce açtığınız vadesiz veya vadeli hesabındaki parayı unutmuş olabilirsiniz. Bunun nedeni, akıllı telefon uygulamalarının ve mobil şubelerin olmadığı son birkaç yılda para transferleri ve mevduatların eski tasarruf hesabı ile işlenmesidir. Bakiye ve diğer işlemleri kontrol etmek için banka şubelerine gitmek veya müşteri hizmetlerini aramak gerekiyordu.

İçeriğimizde sizin için unutulan parayı nasıl öğrenebileceğinizi ve hesabınızda varsa nasıl geri alabileceğinizi araştırdık. Paranın bankada kaldığını nasıl anlarım? Asıl soru bankada param kaldı mı? 7-8 yıldır birçok bankacılık işlemini akıllı telefonlarınız ve internet bankacılığı ile kontrol edip yürütebiliyoruz. Son yıllarda açtığınız banka hesabındaki parayı unutmuş olabilirsiniz. Peki bankada unutulan para nasıl doğrulanır, bankada unutulan para nasıl geri iade alınır? Sorularınızı cevapladığımız yazımızla karşınızdayız.

Bankada Unutulan Para Sorgulama

Bankada unutulan para ne olur sorusu pek çok kişi tarafından sorgulanan bir sorudur. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanlığı yaptığı açıklamada, son 10 yılda para transferi vb. alınmayan hesapların kamuya (devlete) devredileceğini söyledi. Vadesi geçmiş hesaplar kamuya açıklanmadan önce, kendinize herhangi bir para unuttuysanız sormalısınız. E-Devlet aracılığı ile bankada unutulan parayı kolayca kontrol edebilirsiniz. E-Devlet ve TMSF’den gelen unutulan para sorgusunun detayları aşağıdadır. Bu arada da hesabınızda unutulan bakiyeyi geri alabilirsiniz.

T.C kimlik numaranız ile bankada unutulan para nasıl anlaşılır? Bankada unutulan para sorgulama işlemi, Türkiye Cumhuriyeti TC kimlik numarası ile E-Devlet üzerinden kolaylıkla yapılabilmektedir. Geçmişte TMSF, bankada kalan fonları listesini yayınlayarak öğrenebiliyordu. Hizmete, EDevlet mobil uygulamasına giriş yaparak ve E-Devlet kullanılarak TMSF’ye aktarılacak hesaplar için “TMSF Zaman Aşımı Hesap Sorgulama” araması yaparak ulaşabilirsiniz. Bu işlem, TMSF zaman aşımı sorgusunu öğrenmenizi ve uygulamanızı sağlar.

Bankada Unutulan Para Nasıl Öğrenilir?

Bankadaki parayı unuttun mu? Bankada para unuttuysanız ve vatandaş olarak herhangi bir haber yoksa bu konuda sizi bilgilendirmek için yeni bir servis açılmıştır. Artık insanlar bankalarda unuttukları parayı zaman aşımı web sitesinde kontrol edebilirler. Artık bankada kalan veya uzun süre unutulan parayı görebiliyorlar. Bu işlem tamamen ücretsizdir ve danışma başına herhangi bir ücret talep edilmez. Bankada unutulan para sorgulama konusunda tereddütleriniz olsa bile bunu yapabilir ve paranızın durumunu öğrenebilirsiniz.

Türkiye Bankalar Birliği web sitesi: https://www.tbb.org.tr/tr verdiğimiz adresten giriş yaparak banka hesabınıza ulaşabilirsiniz. Alacaklı olarak listelenen para miktarını öğrenmek için başka bir işlem denenebilir. Öncelikle banka şubelerinde ne kadar paranız kaldığını kontrol etmek için TC kimliğinizi kullanabilirsiniz. Bankacılık Kanununun 62 nci maddesine göre, bankaların lehtarlarından yazılı talimat aldığı tarihten itibaren 10 yıl içinde feshedilmeyenler için zaman aşımına uğrar. Paranız 10 yıl hiçbir işlem yapılmadan bankada kalırsa, o miktar muaccel olur ve o paralar devletin malı olur.

Bankada Unutulan Parayı Geri Alma

Bankada unutulan para ne olur sorusu cevapladıktan sonra gelelim bankada unutulan parayı geri almaya. İlk adım, verilen adrese giriş yaparak unutulan hesabı bulmaktır. Ayrıca hangi bankada olduğunuzu öğrenebilir ve o bankanın en yakın şubesine gidebilirsiniz. Banka personeline, bekleyen bir hesabınız olduğunu ve hesaptaki parayı çekmek istediğinizi söylemelisiniz. TC kimlik bilgileriniz doğrulandıktan sonra unutulan tutarı bankadan kolayca geri alabilirsiniz.

Bankalar Kanunu’nda öngörüldüğü üzere, alacaklılar listesi 1 Şubat’tan Mayıs sonuna kadar bankaların kendi internet sitelerinde ve Türkiye Bankalar Birliği’nin internet sitesinde yayınlanacaktır. Listeleri belirtilen tarihlerde “tbb.org.tr” web adresinden inceleyebilirsiniz. Listelerde adı geçen hesap veya hak sahipleri, en geç Haziran ayı içinde belirlenen tarihe kadar kimlik belgeleri ile birlikte ilgili banka şubelerine veya genel müdürlüklere gelmedikleri takdirde, kanuni bakiyeleri gelir kaydedilmek üzere Fona aktarılır.

Bankada Unutulan Paralara Zaman Aşımı Sorgulaması

Türkiye Bankalar Birliği’ne göre vadesi geçmiş mevduat, emanet hesapları ve alacakların listesi açıklandı. Vatandaşlar, mayıs ayı sonuna kadar https://www.zamanasimi.org/tkbb adresinden hesaplarının bitip bitmediğini kontrol edebilirler. Türkiye Bankalar Birliği (TBB), vadesi geçmiş mevduat, emanet hesapları ve alacakların listesini yayınladı. Vadesi geçen hesaplarını kapatmayan vatandaşlardan alınan mevduatlar TMSF’ye havale edilecektir.

Yapılan aramada hesaplarının dolduğunu tespit edenler, 15 Haziran 2015 tarihine kadar DNI’ları ile ilgili banka şubelerine bu hesapların kapatılması için başvurabilirler. 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 62. maddesine göre, mevduat, yatırım fonu, tröst ve bankalardaki krediler 10 yıl içinde talep edilmediği takdirde zaman aşımına uğrar.

Bankacılık Kanunu’na göre 10 yıl içinde erişim sağlanmayan hesaplar zamanaşımına uğramaktadır. Vatandaşlar, Türkiye Bankalar Birliği’nin her yıl Şubat ayında aktif hale getirdiği zamanasimi.org/tbb adresindeki arama motorunu kullanarak vadesi geçmiş hesapları olup olmadığını öğrenebiliyor.

Bu hesapların kapatılması için 15 Haziran’a kadar kimlik kartları ile banka şubelerine başvurular yapılacak. Aksi takdirde vadesi geçmiş mevduat bakiyeleri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na aktarılır.

31 Aralık 2014 tarihi itibarıyla bankalar tarafından TMSF’ye önceden bildirilmiş 299.429 adet takipteki hesap bulunmaktadır. Bu hesapların toplam maliyeti 36 milyon 323 bin 333 dolar veya 94 milyon 538 bin 738 lira. Bu yıl rapor edilen hesaplar arasında en yüksek bakiyeye sahip hesap 41.000 dolar civarında, şirketler, vakıflar, dernekler, siyasi partiler ve devlet kurumları bile hesapları unuttu.

Reklam
YORUMLAR YAZ