• YARIM ALTIN
    9.027,00
    % -0,25
  • AMERIKAN DOLARI
    33,9818
    % 0,11
  • € EURO
    37,7251
    % -0,39
  • £ POUND
    44,7272
    % -0,19
  • ¥ YUAN
    4,7969
    % 0,20
  • РУБ RUBLE
    0,3759
    % -2,26
  • BITCOIN/TL
    1849350,121
    % 0,47
  • BIST 100
    9.771,16
    % -1,67
Reklam
Reklam

Çek Bozdurma Nasıl Yapılır?

Çek Bozdurma Nasıl Yapılır?
Reklam

Çek bozdurma işlemi nedir, nasıl yapılır? Bir malın veya hizmetin satışından veya teslim edilmesinden sonra maddi olarak bedelinin bir kısmının veya miktarının tamamının ödenmesi amacıyla anlaşmalı olarak vadeye yayılması için çek yöntemi tercih edilmektedir.

Çek sistemi; alıcılar için bir finansman kaynağı olurken satıcılar için belirli süreler için finans zorluğu yaratmaktadır Bu nedenle satıcılar çek vadesi gelemden çek bozdurma işlemi yaparak finans zorluğunu ortadan kaldırarak finansman sağlamaktadırlar. Çekin vadesinden önce kullanılması işlemi çek bozdurma veya çek kırdırma olarak tanımlanabilir.

Çek Bozdurma İşlemi Nasıl Yapılır?

  • İlgili mal veya hizmet karşılığı yazılmış olan çekin bilgileri, çek bozdurulacak olan firmaya iletilir. Bu işlem fotoğraf iletimi yolu ile de yapılabilir. Günümüzde fotoğraf il oynanmış ekler gönderilebildiği için bilgilerin doğrudan iletilmesi daha sağlıklı olacaktır.
  • Çeki bozacak olan firma veya banka, çekin borçlusunun finansmanını ve cirantalarını araştırarak çek kırma oranlar ve faizleri üzerinden bir teklif iletir.
  • Çeki bozdurmak isteyen kişi veya kurum çek bozdurma komisyon oranlar ve faizlerini uygun bulursa ilgili kuruma veya bankaya çeki teslim eder ve karşılığında anlaşılan miktarı alarak çek bozdurma işlemini tamamlamış olur.

Çek Bozdurma Süresi

Çek bozdurma işlemi yapmak için standart bir süre yoktur. Çekin süresi göz önüne alınarak çek vade tarihinden önceki güne kadar bozdurma işlemi yapılabilir. Çeki alan satıcı isterse aynı gün çek bozdurma işlemi yapabilir isterse çekin resmi olarak belirlenmiş vadesinin bir önceki günü de çek bozdurma işlemi yapabilir.

Çekin bozdurma tarihi ne kadar erken olursa çek kırma işlemi için belirlenen oranlar o kadar yüksek olur. Finans kuruluşları hem çekin vadesine kadar olan süreyi hem de doğabilecek riskleri göz önünde bulundurarak bozma faizleri belirlemektedir.

Çek Bozdurma Ücreti Ne Kadar?

Çek bozdurma işlemi yasal olarak faktoring şirketleri tarafından ve bazı bankalar tarafından yapılmaktadır. Bu nedenle çek bozdurma ücreti her finans kuruluşu için farklılık gösteriyor. Çek bozdurma ücreti belirlenirken resmi olarak alınması gereken banka sigorta muamele vergisi ve çek bozdurma ücreti ödenmek zorundadır. Çek bozdurma ücreti;

  • Çekin ödeme gününe yanı vadesine kalan gün sayısına,
  • Çekin toplam tutarına yanı toplam meblağ miktarına,
  • Çeki bozacak olan faktoring firmasının belirlemiş olduğu faizler ve çek kırma oranlarına göre belirlenmektedir.

Çek Bozdurma Muhasebe Kaydı

Çek bozdurma işlemi kadar bozdurulan çeklerin muhasebe kaydı da çok önemlidir. Muhasebe kaydı yapılırken şu adımlar izlenir.

  • Alınmış olan çekler için çek değerleri bankadan veya ilgili finans kuruluşundan tahsil edilerek kayıt altına alınır. ancak kayıt altına alınırken alacak olarak kayıt edilmelidir.
  • Bozdurulan çek üçüncü kişilere aitse veya yabancı para birimi üzerinden ise o günkü resmi döviz kuru baz alınarak hesap yapılır ve yapılan hesaba göre miktar belirlenir. Yapılan hesap sonucunda ortaya çıkan TL bazlı miktar borç olarak kayıt edilir.

Bu işlemlerin ardından muhasebe kaydı tamamlanmış olur. Bozdurulan çeklerin muhasebe kaydı tutulmadığında maliye müfettişleri tarafından yapılacak incelemelerde ortaya çıkar ve bu durum size ceza olarak yansır.

Çek Nasıl Tahsil Edilir?

Satmış olduğunuz mal ve hizmetler sonrasında alıcılar tarafından verilen çekleri vadesinden önce bozdurmak istediğinizde yapmanız gereken resmi olarak çek kırma ve çek bozdurma hizmetleri veren faktoring firmaları iletişime geçmek veya çek bozdurma hizmeti veren bankaların ilgili bölümleri ile iletişime geçmektir. İletişime geçtiğiniz birimlerin sorumlularına elinizdeki çekin miktarını, ödenme günün ve bozdurmak istediğinizi bildirmelisiniz.

Bu bilgileri verdikten sonra faktoring firmaları tarafından size çek bozma oranları ve faizleri ile ilgilli bilgiler verilecek ve çek bozma miktarı için bir teklif sunulacaktır. Bu teklifi kabul etmeniz durumunda faktoring firmasına veya bankaya gitmeniz ve çeki teslim ederek karşılığında anlaştığını miktarı almanız yeterli olacaktır.

Bankalarda çek bozdurma işlemi yapmaktadır. Bankalar, faktoring firmalarından daha küçük oranlar ve faizler sunarak sizlere hizmet vermektedir. Bu oranlar çekin süresi veya ödeme vadesi ne kadar uzak olursa olsun veya çekin miktarı ne kadar yüksek olursa olsun değişmemektedir. Bu nedenle çek bozdurma işlemi yapacaksanız öncelikle çalıştığınız ve çek bozdurma hizmeti veren bankalar ile iletişime geçerek bilgi almalısınız. Bu şekilde daha avantajlı bir şekilde çek bozdurma işlemi yapabilirsiniz.

Reklam
YORUMLAR YAZ