• YARIM ALTIN
    6.290,00
    % -0,33
  • AMERIKAN DOLARI
    28,9919
    % 0,23
  • € EURO
    31,2252
    % -0,16
  • £ POUND
    36,3918
    % -0,22
  • ¥ YUAN
    4,0449
    % -0,05
  • РУБ RUBLE
    0,3147
    % 0,57
  • BITCOIN/TL
    1265675,323
    % -0,11
  • BIST 100
    7.962,34
    % 3,14
Reklam
Reklam

Devlet Bankaları Hangileri?

Devlet Bankaları Hangileri?
Reklam

Devlet bankaları olarak bilinen finansal kuruluşlar, özel hissedarlar tarafından sahiplenilmek ve işletilmek yerine, devletin kendisine aittir ve işletilmektedir. Özünde, ilk birincil yönetim organının bir uzantısıdır.

Tipik olarak, devlet tarafından toplanan tüm vergi parası, harç parası ve diğer gelirler, kamu bankası olarak da adlandırılan devlet bankasına yatırılır. Ayrıca geleneksel finans kurumlarından ve kredi birliklerinden birçok kredi olanağına da erişebilirler.

Özellikle Türkiye gibi gelişmemiş ya da yeni gelişmiş ülkelerde, hükümetlerin bankalarını yönetmesi duyulmamış bir şey değil. Kendi hükümetleri, dünyadaki tüm bankaların yaklaşık yüzde yirmisine sahiptir. Devlet bankalarına sahip ülkeler genellikle daha kısa süreli durgunluk yaşarlar.

Devlet Bankaları

Türkiye’nin tarihi boyunca birçok örnek, ülkenin kamu bankalarının oynadığı önemli rolü vurgulamaktadır. Ziraat Bankası’nın tarihi, bugünkü adından da anlaşılacağı gibi çok eski yıllara kadar uzanmaktadır. Banka, yerel halka her zaman uygun fiyatlarla üstün finansal hizmetler sunmuştur.

Bugün Türkiye’nin ticari bankacılık sektörünün lokomotifi halen Ziraat Bankası’ndadır. Tüketici, bugün hala bankanın olağan mevduat, kredi ve yatırım seçeneklerini kullanabilir.

Türkiye Bankalar Birliği’ne göre, Türkiye’deki on banka devlet bankası (TBB) olarak kabul edilme kriterlerini karşılıyor. Halkın geneline sundukları direkt hizmet nedeniyle bölgenin en önemli üç bankası denilince ilk akla gelen Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank’tır.

Sadece üç devlet bankası olduğu yaygın bir yanılgıdır; bununla birlikte, yedi devlet bankası vardır. Halk, çeşitli banka türleri ve onlar tarafından sağlanan hizmetler hakkında farklı algılara sahip olma eğilimindedir. Devlete ait birçok finans kurumu ve eyaletlerin tam adları ve kısa açıklamaları aşağıda verilmiştir:

  • T. C. Ziraat Bankası
  • Türkiye Vakıflar Bankası (Vakıfbank)
  • Türkiye Halk Bankası (Halkbank)
  • Adabank Birleşik Fon Bankası
  • İller Bankası
  • Türk Eximbank
  • Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası
  • Ziraat Katılım Bankası
  • Vakıf Katılım Bankası

Ziraat Bankası A.Ş.

Ziraat Bankası, 1863 yılından bu yana kesintisiz olarak devlet bankası olarak faaliyet göstermekte olup, faaliyetleri tüm vatandaşlarımız tarafından yakından takip edilmektedir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Ziraat Bankası olarak bilinen bir “Memleket Sandıkları” kurumu kurulmuştur. Merkezi Ankara’da bulunan banka, otomobiller, tüketiciler, ev sahipleri, kişiler ve çiftçiler dahil olmak üzere çeşitli amaçlara yönelik kredilerde en rekabetçi faiz oranlarını sunmaktadır. Ziraat Bankası, 18 ülkede 1.785 şubesi ve 25.156 çalışanıyla uluslararası bir finans kuruluşudur.

Türkiye Vakıflar Bankası (Vakıfbank)

Türk Kamu Bankacılığı Sistemi, halen yaygın olarak Türkiye Vakıflar Bankası olarak bilinen Vakıfbank’ı içermektedir. 1954 yılında merhum Başbakan Adnan Menderes tarafından kurulan Vakıfbank, günümüzde rekabetçi fiyatlarla çeşitli finansal hizmetler sunmaktadır.

Türkiye Halk Bankası A.Ş.

Halk Bankası, Türkiye’nin devlete ait finans kuruluşlarından biridir. 1933 yılında kurulan banka, müşterilerine uygun faiz oranları ve uygun ödeme planları ile ev, araba ve diğer tüketim malları için çeşitli krediler sunmaktadır. Onların oluşumu, özel bankaları yönlendirmek ve düşük faizli kredilere erişim sağlayarak sanayi ve ticarete yardım etmek içindir.

Devlet Bankası Nedir?

Devlet bankaları, belirli devletlerin açık bir şekilde ekonomik faaliyette bulunmak amacıyla oluşturdukları parasal kuruluşlardır. Bu, kamu bankalarının kurulmasının arkasındaki temel motivasyondur. “Devlet bankası” ve “merkez bankası” terimlerini birbirinden ayırmak önemlidir.

Federal Rezervin yaptığı gibi para politikası hakkında kararlar almazlar. Devletler ticaret yapmak için bankalar kurarlar ve devlet paralarıyla desteklenirler. Bazı kamu bankalarının hizmetlerinin kapsamını yalnızca sıradan bankacılığı değil, aynı zamanda sigorta ve varlık yönetimini de içerecek şekilde artırma olasılığı vardır.

Kredi Çekebileceğiniz Devlet Bankaları

Sıralanan on devlet bankasından sadece altısı konut kredisi, otomotiv ve tüketici kredisi sağlamaktadır. Bireylere ve şirketlere hizmet veren kamu bankalarına örnek olarak Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Katılım, Vakıf Katılım ve Emlak Katılım verilebilir. Sadece devlet kurumlarıyla işbirliğine odaklanan finans kuruluşları var.

Devlet Bankaları Kredi Faiz Oranları

Piyasa gerçeklerine bağlı olarak, kamu bankalarının kredilere uyguladıkları kredi faiz oranları, ticari bankaların uyguladıkları faiz oranlarından daha düşük olabilmektedir. Ancak bu, o andaki piyasa koşullarına ve ilgili dönemde aranan kredinin büyüklüğüne bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir.

Genel olarak, kamu bankalarının sunduğu kredilerin faiz oranları özel sermayeli finans kuruluşlarının sağladığı faiz oranlarından daha düşüktür. Devlete bağlı olan bankalar, krediler için rekabetçi faiz oranları sunabilse de, kredi veren bankalar için tüketicinin kredi notu çok daha kritik bir faktördür. Bunun nedeni, ticari bankalar gibi, kamu bankalarının da kredi verme koşullarını ve faiz oranlarını bireyin kredibilitesine göre özelleştirebilmesidir.

Reklam
YORUMLAR YAZ