• YARIM ALTIN
    9.027,00
    % -0,25
  • AMERIKAN DOLARI
    33,9818
    % 0,11
  • € EURO
    37,7251
    % -0,39
  • £ POUND
    44,7272
    % -0,19
  • ¥ YUAN
    4,7969
    % 0,20
  • РУБ RUBLE
    0,3759
    % -2,26
  • BITCOIN/TL
    1850125,407
    % 0,58
  • BIST 100
    9.771,16
    % -1,67
Reklam
Reklam

EFT, Havale ve FAST Nedir, Nasıl Yapılır?

EFT, Havale ve FAST Nedir, Nasıl Yapılır?
Reklam

Tüm bankacılık işlemlerimizi bugünlerde neredeyse online kanallar üzerinden gerçekleştiriyoruz. Bankalar nakit ihtiyaçları ve mevduat desteğinin yanı sıra para gönderip, almamız içinde kullandığımız en aktif kanallardan. Peki para gönderip, alırken kullandığımız bankaların sunduğu EFT, Havale ve FAST nedir, hangi kanallar yoluyla gerçekleştirebiliriz? Gelin hayatımızı kolaylaştıran bu üç adımı hep birlikte inceleyelim.

EFT Nedir?

Elektronik Fon Ticareti olarak da adlandırılan EFT, bankalar arası yapılan transfer işlemlerini ifade etmektedir. Örneğin arkadaşınızın ve sizin müşterisi olduğunuz bankalar farklıysa ve siz arkadaşınıza para gönderme işlemi yaparak kendi bankanızdan arkadaşınızın bankasına para transferi yaptıysanız EFT işlemi yapmış olmaktasınız. Aynı zamanda bir kişinin birden fazla bankada hesabı varsa ve hesaplar arası bir para transferi yapmak istiyorsa bu da EFT sisteminin kullanıldığını ifade etmektedir. EFT yurtiçinde kullanılan para birimiyle yapılan işlemleri ifade eder. EFT’nin kullanılabildiği alanlar ise şöyledir; ev kirası ödemeleri, iş yeri maaş ödemeleri, fatura ödemeleri, kredi kartı borcu ödemeleri vb. ödemelerin tümünde EFT işlemi kullanılabilmektedir.

EFT Nasıl Yapılır?

EFT, müşterisi olduğunuz bankanın size sunduğu işlem kanalları yoluyla yapılabilmektedir. Burada önemli olan hangi işlemin kime ve hangi bankaya yapılacağıdır. Bu sebeple herhangi bir kişinin banka hesabına veya herhangi bir işletmenin banka hesabına para transferi yapılacaksa öncellikle 26 sayıdan oluşan IBAN numarasının bilinmesi gerekmektedir. Günümüzde birçok banka IBAN numarasının yanında müşteri numarası ve hesap numarası da kullanmaktadır. Diğer ödemeler EFT yoluyla yapılacaksa yani kamu ödemeleri, okul ödemeleri, sınav ödemeleri vb. ödemenin kodu veya numarasının bilinmesi gerekmektedir. Son olarak hangi kanallardan EFT işlemi yapılabileceğini söyleyecek olursak, bu kanallar şunlardır;

  • Banka Şubeleri
  • ATM
  • Bankaların resmi internet siteleri .

Banka Mobil Uygulamaları EFT işlemi yapacak kişilerin özellikle dikkat etmesi gereken diğer bir detay ise EFT saatleridir. EFT işleminin bankaların mesai saatleri ve iş günleri içerisinde yapılması gerekmektedir. Bu durumda EFT saatlerinin hafta içi saat 09:00-17:00 arasında olduğunu söylemek mümkündür. EFT işlemini hafta sonu yaptıysanız bu durumda işlem ilk iş günü olan zamanda onaylanacaktır.

Havale Nedir?

Havale sistemi, aynı bankadaki hesapların arasında yapılan işlemleri ifade etmektedir. Örneğin bir bankada iki hesabınız bulunmakta ve bu hesaplar arası herhangi bir transfer işlemi gerçekleştiriyorsanız havale işlemi yapmışsınız demektir. Başka bir örnek ise arkadaşınıza para göndereceksiniz ve ikinizin müşterisi olduğu bankada aynı, bu durumda yapacağınız para transferi havale işlemi arasına girmektedir.

Havale Nasıl Yapılır?

Havale işlemi, aynı banka içerisinde yapılan transfer işlemleridir. Bu sebeple havale işlemi yapmak isteyen kişilerin öncelikle bu durumu göz önünde bulundurması gerekmektedir. Havale işlemini, işlemi yapacağınız bankanın havale işlemleri bölümünden rahatlıkla yapabilirsiniz. Havale işlemini doğru bir şekilde yapmak için havale yapılacak hesabın 26 numaralık IBAN numarasının, müşteri numarasının ve şube numarasının bilinmesi oldukça önemlidir. Bankanın havale işlemleri yapmak için müşterilerine sunduğu kanallardan havale işlemini yapabilirsiniz. Bahsettiğimiz banka kanalları ise şunlardır;

  • ATM
  • Banka resmî web siteleri
  • Mobil uygulamalar
  • Banka şubeleri

Not: Son olarak havale işlemini 7 gün 24 saat herhangi bir sınırlama olmadan yapabilmektesiniz.

FAST Nedir?

Fonların Anlık ve Sürekli Transferi olarak da tanımlanan FAST, bankaların teknolojik altyapılarını güçlendirmeleri dahilinde ortaya çıkan bir 7/24 transfer işlemidir. Aynı zamanda FAST işlemi, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından yürütülen bir fon transfer işlemi konumundadır. Türkiye’de bulunan hemen hemen her banka FAST altyapısını oluşturmuş ve hizmete sunmuştur. Sizde bankalar arası ödemelerinizi veya başka bankalardaki hesaplara para transfer işlemlerinizi FAST sistemi üzerinden yapabilirsiniz.

FAST Nasıl Yapılır?

FAST işlemini yapabileceğiniz banka kanalları şu şekildedir;

  • Banka Şubeleri
  • ATM
  • Bankaların resmi internet siteleri
  • Banka Mobil Uygulamaları

FAST işlemini yapmak isteyen kişiler öncelikle bir bankanın müşterisi olma şartını taşıması gerekmektedir. İşlemin yapılabilmesi için bankalar, sizden T.C. Kimlik numarası, vergi numarası, mail adresi ve telefon numarası talep etmektedir. Bu bilgilerinizi FAST işlemi yapacağınız banka kanallarıyla paylaştıktan sonra ödeme yapmak istediğiniz veya para transferi yapmak istediğiniz banka hesaplarının IBAN numarasını, müşteri numarasını ve şube numarasını girmelisiniz. Tüm aşamalar yapıldığında sizde FAST işlemini 7/24 kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

Reklam
YORUMLAR YAZ