• YARIM ALTIN
    9.027,00
    % -0,25
  • AMERIKAN DOLARI
    33,9818
    % 0,11
  • € EURO
    37,7251
    % -0,39
  • £ POUND
    44,7272
    % -0,19
  • ¥ YUAN
    4,7969
    % 0,20
  • РУБ RUBLE
    0,3759
    % -2,26
  • BITCOIN/TL
    1850507,300
    % 0,29
  • BIST 100
    9.771,16
    % -1,67
Reklam
Reklam

Enflasyon Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Enflasyon Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Reklam

Enflasyon günümüzde sıklıkla adı duyulan ve tartışılan kavramlar arasında yer almaktadır. Peki enflasyon nedir, ne kadar önemlidir? Enflasyon temel olarak mal ve hizmet fiyatlarında yaşanan artışı ifade etmektedir. Her fiyat artışı enflasyon olmamaktadır. Zaman zaman ürün ve mal fiyatları artıp azalabilmektedir. Yaşanan artışın enflasyon olarak değerlendirilebilmesi için yaşanan artışın genel düzeyde devamlılık göstermesi gerekmektedir. Enflasyon başka bir ifadeyle çeşitli mal ve hizmetlerdeki devamlı olarak yaşanacak olan artıştır.

Enflasyon Düşmesi Nedir?

Enflasyon düşmesi ifadesi ise fiyatlarda yaşanacak olan düşüşü ve gelir düzeyindeki yükselmeyi anlatmaktadır. Yaşanacak olan ekonomik seviye artışla beraber insanlardaki alım gücünün seviyesi de artmaktadır. Enflasyonda yaşanacak olan düşme fiyatlarda yaşanacak olan artışın az olması alım gücü düzeyinin azalarak ülke ekonomisinde istikrarın ve refahın artışını sağlamaktadır.

Enflasyon Oranı Nedir?

Enflasyon oranı merkez bankaları tarafından atılacak olan para politikaları üzerinde gerçekleştirecekleri adımlarla direkt olarak etkileyebilmektedirler. Yaşanacak olan bu durum da kur piyasasında etkili olmaktadır. Bunun nedeni ise enflasyon oranının merkez bankaları faiz oranlarında gerçekleştireceği değişikliklerin göstergesi olmaktadır.

Enflasyon Nasıl Hesaplanmaktadır?

Enflasyon rakamlarının hesaplanması resmi nitelikteki kurumlarca belirlenen ve temsil niteliğindeki çeşitli malları barındıran sepet oluşturulmaktadır. Bu sepetteki ürünlerin TÜİK’in belirlemiş olduğu sepet değerlerinin değişimleri gözlemlenmektedir. Resmi nitelikteki istatistik kurumları söz konusu fiyat değişikliklerini saptayabilmek adına her ay düzenli olarak birçok alanda incelemeler gerçekleştirmektedir. Gerçekleştirilen bu inceleme ve fiyat değişiklikleri doğrultusunda ortaya çıkan farklarla enflasyon hesaplaması gerçekleştirilmektedir.

Enflasyonun Yükselme Nedenleri

Enflasyonun yükselmesinde birçok etken bulunsa da gerçekleşecek yükselişte iki temel nedenden bahsedilebilmektedir. Bunlar talep enflasyonu ve maliyet enflasyonudur. Talep enflasyonu para arzındaki yükseklik nedeniyle tüketicilere daha çok para geçmesi böylelikle de tüketiminin artmasıyla olmaktadır. Artan bu tüketimle artan talep enflasyonun yükselmesini tetiklemektedir. Maliyet enflasyonu ise çeşitli nedenlerle üretim maliyetinin artmasıyla maliyetler yükselmesiyle maliyet enflasyonu oluşmaktadır.

Enflasyonun Nedenleri

Enflasyon ekonomi içerisinde istenmeyen bir olguyu oluşturmaktadır. Enflasyon birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Enflasyonun en sık görüldüğü yerler ise fazla nüfuslu ülkelerde olmaktadır. Kaynakların kıt olması nedeniyle çok sayıdaki tüketiciye paylaştırılması sorunu nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Enflasyon oluşmasında dışarıdan gelecek olan karşılıksız para ve döviz gibi girdilerin olması, mevcuttaki para arzında yaşanacak olan artış ve üretimi etkileyen unsurlar fiyatlarının artması gibi nedenler enflasyon oluşmasına neden olmaktadır. Enflasyonun oluşmasında yanı zamanda üretimde yaşanacak azalmalar, ülkenin toplam harcamalarının gelir düzeyinin üzerinde olması, yapısal anlamda karşılaşılacak bozukluklar ya da yetersizlikler ve teknolojideki yetersizlikler de enflasyon oluşturmaktadır.

Enflasyonun Faydaları ve Zararları

Enflasyon bir ülkenin ekonomisinde ve vatandaşların kendi ekonomik durumlarında çok sayıda etki ortaya çıkarmaktadır. Bu etkiler kimi zaman olumlu yönde olurken kimi zamanda olumsuz etki ortaya çıkarmaktadır. Enflasyon özellikle gelir seviyesi düşük olan kişiler veya ileri yaştaki kişiler başta olmak üzere birçok kişinin gelir seviyesinin daha da düşmesine neden olmaktadır. Alım gücünde önemli ölçüde gerileme yaşanması sonucunu da ortaya çıkarmaktadır. Her zaman olumsuz sonuçlara yol açmayan enflasyon ülke ekonomisinin hareketlenmeye başlaması gibi olumlu sonuçların doğmasını da sağlayabilmektedir. Enflasyon aynı zamanda sahip olduğu değer nedeniyle bir tür yatırım aracı halini de alabilmektedir.

Reklam
YORUMLAR YAZ