İçeriğimizde hesap numarası nerede yazar?, nasıl sorgulanır ve nasıl öğrenilir sorularına yanıt bulabileceksiniz. Hepimiz çeşitli bankalarla farklı amaçlarla hesap açarak çalışmaktayız. Banka hesap numarası, o kişiye ait hesabı tanımlamak için kullanılan sayı grubudur. Bazen maaş hesabı için bazen yatırım amaçlı açtığımız bu hesaplara dair tüm bilgilere ilk olarak hesap cüzdanından ulaşabiliriz. Her hesap açılışında cüzdan verilmesi gerekir. Bir cüzdanınız yoksa herhangi bir şubeye giderek banka cüzdanınızı alabilirsiniz.
Herhangi bir banka şubesine gidip hesap açtığımızda bir hesap cüzdanı teslim alırız. Bu cüzdanın ilk sayfasında hesabın tüm detayları; hesap numarası, şube kodu, Iban numarası vs. incelenebilir. Ayrıca mobil ve internet bankacılığı uygulamalarından da hesap açılabilir. Mobil uygulama ya da internet bankacılığı hesap bilgileri bölümünden hesaplara ait tüm detaylar görüntülenebilir. Bu platformlar kullanılamıyorsa telefon bankacılığı seçeneği ile banka müşteri hizmetlerine ulaşılarak kimlik doğrulama aşamaları geçilir. Hesap bilgileri sorgulanabilir. Bunların dışında hesap açılan şubedeki müşteri temsilcinizi arayarak da hesap bilgilerinizi öğrenebilirsiniz.
Hesap Numarası Nasıl Bulunur?
Hesap açılımı işlemi tamamlandıktan belli bir süre sonrasında ikamet ya da iş adresinize bir banka kartı gönderilecektir. Bu süre bankadan bankaya değişmektedir. Kart teslim alındıktan sonra bir atm’de kullanılarak kart aktive edilebilir. Bazı bankaların hesap kartları üzerinde hesap numarası ve IBAN numarası yazılıdır, bazı bankaların kartlarında güvenlik amacı ile bu bilgiler yazılı değildir. Her banka kartı üzerinde hesap numarası yazılması zorunlu değildir. Üçüncü kişilerin eline geçmesini önlemek amacıyla hesap bilgileri kartın üzerine yazılmayabilir. Bazı banka kartlarında ise sadece IBAN numarası yazılı olabilir. IBAN numarası 24 hanelidir ve TR ile başlar. Banka kartı üzerindeki dörderli gruplar halinde yazan numara 16 hanelidir ve bu kart numarasıdır.
IBAN Numarasından Hesap Numarası Öğrenme
Hesap numarasının bilinmediği ama IBAN numarası bilindiği durumlarda IBAN’dan hesap numarası çıkarılabilir. Bu işlem oldukça kolaydır. IBAN numarasının bir kısmı banka şubesinin kodu, bir kısmı da hesap numarasıdır. IBAN numarası ile hesap numarası aynı değildir. TR ile başlayan IBAN numarasının sonraki iki rakamı kontrol basamaklarıdır. Kontrol basamaklarından altı basamak sonrası gelen 5 haneli sayı banka şube kodudur. IBAN numarasının son 16 hanesi banka hesap numarasıdır. Şube kodu ve IBAN numarası banka çağrı merkezi müşteri hizmetleri ya da şube müşteri temsilcisi aranarak öğrenilebilir.
Edevlet Üzerinden Hesap Sorgulama ve Öğrenme
Hangi bankalarda hesaplarınız olduğunu e devlet üzerinden ‘Mevduat Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama’ ekranından da sorgulayabilir, hesap bilgilerini öğrenebilirsiniz. Hesap numarası; para gönderme, transfer, ödeme gibi işlemlerde kullanılmaktadır. Havale ve EFT işlemleri için IBAN numarasını bilmek yeterlidir. Ayrıca mobil bankacılık, internet bankacılığı gibi uygulamalarda sisteme giriş şifresi unutulursa yeni şifre alabilmek için gerekli olacaktır. Kartsız işlem yapılmak istenirse hesap numarasını bilmek gerekecektir. Bankacılık işlemlerinin doğru ve sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için hesap numarası bilinmelidir.