İŞKUR tarafından sigortalı olan işsizlere kanunda belirtilen bazı koşulları sağlamaları durumunda belirli gün ve miktarda verilen ödenektir. Kendi isteği dışında işsiz kalan, hizmet süresinin sona ermesinden önceki 120 gün hizmet sağlamış olan, 600 gün süresince işsizlik pirimi ödemiş olan ve hizmet süresinin bitiminden 30 gün içerisinde İŞKUR’a müracaat eden her vatandaş işsizlik ödeneğinden faydalanabilir. İşsiz kalan vatandaşın en büyük sorunu geçim sıkıntısı ve borç ödeyememe durumudur. Vatandaş işsiz kaldığı takdirde borçlarını ödeyemeyecek duruma gelebilir. İşsizlik maaşı dışında herhangi bir gelir yoksa bu oldukça büyük bir sorun haline gelmektedir. Banka borçları veya farklı kurumlara olan borçlar ödenemediği takdirde haciz veya icra süreci başlıyor. Burada en çok merak edilen konu ise işsizlik maaşına haciz konulup konulmayacağıdır.
İşsizlik Maaşı Hangi Durumlarda Kesilir?
- İşsizlik maaşı emeklilik durumlarında kişi emeklilik maaşı almaya başladığı veya yaşlılık maaşı almaya başladığı tarihten itibaren kesilir.
- İŞKUR tarafından teklifi sunulmuş olan mesleklere uygun olan ve son çalışmış oldukları işin, ücret ve çalışma koşuluna yakın ikamet edilmiş olan yerin belediyenin mücavir sınır alanı çerçevesinde bir işi haklı nedenlere dayandırmaksızın reddeden vatandaşların işsizlik maaşları kesilir.
- Çalışma hayatını inceleme ve denetleme yetkisine sahip müfettişler tarafından veya kamu idare denetim elemanlarınca yapılmış olan denetimlerde kurumdan işsizlik maaşı aldığı takdirde kayıt dışı çalışmakta olan vatandaşların işsizlik maaşları kesilir.
- İŞKUR tarafından önerilmiş olan meslek geliştirme, edinme ve yerleştirme eğitimlerini haklı nedenlere dayandırmadan reddeden kabul edilmesine rağmen devam etmeyen veya haklı nedenlere dayandırmadan kurum tarafından yapılmış olan tüm çağrıları zamanında cevaplandırmamış olan kişiden istenmiş olan bilgi ve belgeleri verilen süre içerisinde kuruma ulaştırmayan kişilerin işsizlik ödenekleri kesilmektedir.
İşsizlik ödeneği bu koşulların gerçekleşmesi ile son bulmaktadır. Ancak tüm bu durumlar sona erdiği takdirde yeniden başlatılabilir.
İşsizlik Maaşına Haciz Gelir mi?
4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 50. Maddesi ile işsizlik maaşı güvence altına alınmıştır. Burada ki maddeye göre damga vergisi dışında işsizlik ödeneğinin herhangi bir vergi veya kesintiye uğratılamayacağı, başkasına devir veya temlik edilemeyeceği, sadece nafaka durumlarında haciz gelebileceği açık bir şekilde ifade edilmiştir.
İşsizlik maaşına kesinlikle haciz konulamaz. Bir vatandaşın farklı kurumlara borcu varsa, haciz ve icra takibi başlatılmışsa tüm mal varlığına veya maaşının 4/1’ine haciz konulabilir ancak işsizlik maaşına haciz konulamaz. Devlet işsizlik maaşını bütünüyle güvence altına almıştır ancak ve ancak nafaka borcu dışında. Nafaka borçlarında kişinin işsizlik maaşına haciz konulabilir.
Herhangi bir kurum veya bankalar işsizlik maaşınıza el koyabilmek adına başvuruda bulunamaz, herhangi bir kimse işsizlik maaşına bloke koyamaz veyahut banka işsizlik maaşından otomatik ödeme alamaz. Bu tür durumlarda SGK ve BDDK’ya şikâyette bulunulabilir. İşsizlik maaşı herhangi bir gelir değil devlet tarafından verile bir sosyal yardımdır.
Unutulmamalıdır ki vatandaşın işsizlik maaşına kimse haciz koyamaz. İşsizlik maaşı devlet tarafından vatandaşa verilmiş olan sosyal bir destektir. Kişinin birçok kuruma borcu olabilir ancak işsizlik maaşı devlet tarafından İşsizlik Sigortası Kanunu ile güvence altına alınmıştır. Hiçbir kurum işsizlik maaşına haciz koyamaz, ödeme talep edemez. Kişi tüm borçlarından sorumludur. İşsiz kaldığı için veya işsizlik maaşı aldığı için borçları silinmez. Çalışma hayatında tekrar aktif rol almaya başladığı zaman kurumlar haciz ve icra takibine başvurabilir. İşsizlik maaşının tek istinası nafaka ödemeleridir. Nafaka ödemelerinden ötürü kişinin işsizlik maaşına haciz gelebilir.