• YARIM ALTIN
    9.809,00
    % 0,42
  • AMERIKAN DOLARI
    34,7999
    % 0,27
  • € EURO
    36,8294
    % -0,07
  • £ POUND
    44,4413
    % -0,01
  • ¥ YUAN
    4,7765
    % -0,03
  • РУБ RUBLE
    0,3460
    % 0,71
  • BITCOIN/TL
    3481792,491
    % 0,08
  • BIST 100
    10.081,00
    % 1,46
Reklam
Reklam

Kefil Olan Kişiye Haciz Gelir mi?

Kefil Olan Kişiye Haciz Gelir mi?
Reklam

Bu içeriğimizde kefil olan kişiye haciz gelir mi? sorusuna detaylı yanıtlar bulabileceksiniz. Herhangi bir eş, dost veya tanıdığınıza kefil olmadan yazımızı dikkatlice okumanızı tavsiye ederiz. Günümüzde yaşanan ekonomik sıkıntılar sebebiyle birçok vatandaş ihtiyaçlarını karşılayamamakta veya nakit ihtiyacı çekmektedir. Bu durumda kişiler bankalara ve bankaların sağladığı kredi kartlarını kullanmaktadır.

Kredi kartlarından veya bankalardan borçlanma usulüyle alınan kredilerin, borç olarak geri dönüşü vatandaşları sıkıntıya sokabilmekte ve ödeme konusunda çeşitli sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda kişiler bankalara olan borç ödemelerini geciktirebilmekte veya hiç ödeyememektedir. Bu durumda vatandaşlar bankalar tarafından yasal takibe alınmakla beraber kredi notları düşürülmektedir. Bunun sonucunda vatandaşlar tekrar kredi kartı talebinde bulunamamakta veya ihtiyaç kredisi gibi kredi türlerinden yararlanamamaktadır.

Kişilerin ihtiyaçlarını karşılaması veya iş yerlerinin iş devamını sağlaması amacıyla çekmek istediği kredi belli sebeplerden dolayı bankalar tarafından onaylanmayabiliyor. Bu sebepler, genel olarak kredi talep eden kişilerin finansal durumundan veya borç ödemesinden kaynaklanan kredi notu puanı çerçevesinde oluşabiliyor. Bu durumu yaşayan ve kredi çekemeyen kişiler mecburi olarak kredi alırken yanında bir kefil göstermek zorunda kalabiliyor. Peki kefil olan kişiye haciz gelir mi?

Kefile İcra Takibi

Bankalar kefil olan kişilerin finansal durumunu ve borcu ödeyip ödemeyeceğini gözden geçirdikten sonra kişilere kredi onayı verebiliyor. Çekilen bir krediye kefil olmak aynı zamanda kredinin ödeme sorumluluğuna ortak olmak anlamına gelmektedir. Bununla birlikte kefil olan kişi krediyi alırken kendi mal varlığını ortaya koyar ve yaşanacak bilecek ödeme sorunu konusunda bankadan birebir olarak alakalı olarak algılanır.

Bu durumda bankalar borcun ödenmemesi durumunda sadece krediyi alan kişiyi değil kefili de yasal takibe sokar ve mahkemeye verir. Mahkeme süreci değerlendirirken öncelikle krediyi alan kişinin güncel finansal durumunu inceler. Eğer krediyi alan kişinin finansal durumu kötü ve krediyi ödeyebilecek bir mal varlığı bulunmuyorsa mahkeme bu durumda kefilin finansal durumunu inceler. Eğer kefil olan kişinin finansal durumu çekilen krediyi ödemeye uygunsa mahkeme borcun ödenmesi için kefile belli bir süre verir.

Bu süre çerçevesinde kefil eğer borcu ödemediyse bu sefer mahkemeden alınan kararla, kefilin mal varlığına haciz kararı verilebilmektedir. Bu sebeple kefil olunacak kişinin banka prosedürlerine uygun kişiler olması tercih edilmelidir. Aynı zamanda kefillerin çekilen kredinin aylık ödemelerini en az kredi çeken kadar takip etmesi gerekmektedir. Aksi takdirde ödeyeceği tutara faiz oranları eklenebilmektedir. Peki olan kişiye haciz gelir mi? sorusuna yanıt bulduk peki hangi durumlarda icra takibi başlar?

Kefil Olan Kişiye Hangi Durumlarda Haciz Gelir?

Bir vatandaşa haciz gönderilmesi oldukça uzun bir süreçtir. Haciz kararı bankaların veya faktöring şirketlerin verdiği kredi veya kredi kartı sonrasında ödenmeyen borç üzerine uyguladığı yasal takip sürecinde gerçekleşir. Bu süreçte bankalar borcunu ödemeyen kişilere yasal takip sistemi uygular ve kişileri borçlarını ödemediği için avukata verir.

Bu süreç sonucunda mahkeme kişinin borcunu ödemesini talep eder ve bekler. Kişi borcunu ödemezse bu sefer kefil olduğu kişiye ödemesi konusunda uyarı yapılır. Eğer krediyi alan kişiye haciz verilmesi dahilinde borç kapanmıyorsa, geriye kalan borç para kefil üzerinden tahsil edilir. Bunun sonucunda kefil olan kişiye haciz gelir mi? sorusunun net yanıtı evettir. Kefil olan kişiye hangi durumlarda haciz gelir? sorusunun cevabını maddeler halinde açıklamak isteriz;

  • Kefil olan kişi, kredinin alınması zamanında bankada ödemelere dair herhangi bir sözleşme imzaladıysa.
  • Krediyi alan asıl kişinin borcu ödeyecek parasal veya varlıksal durumunun olmaması.
  • Krediyi alan asıl kişinin ölmesi.
  • Krediyi alan asıl kişinin mahkemece yargılanırken yurtdışına kaçması vb. sebepler dolayısıyla kefil olan kişilere haciz gelebilmektedir.

Kefilin Haciz Kararına İtiraz Etmesi

Kefilin banka tarafından yasal takibe alınması ve bunun sonucunda verildiği mahkemede haciz kararının çıkması sonucunda, kefil bazı şartlar ve koşullar çerçevesinde haciz kararına itiraz edebilmektedir. Öncelikle haciz kararına itiraz edecek kefilin bankalara veya borçlandığı kuruma değil, mahkemeye itirazını belirtmesi gerekmektedir. Buda bir karşı davanın açılması anlamına gelmektedir.

Kefilin haciz kararına itiraz etmesi için çeşitli yollar ve şartlar mevcut olmaktadır. Öncelikle bu arada belirtmemiz gereken itiraz kararının mahkeme tarafından onaylanması borcun bittiği anlamına gelmemektedir. Haciz kararına itiraz yöntemlerini maddeler halinde ele alacak olursak;

  • Haciz kararı bir borca müteakiben geldiğinden kişinin borcu ödeyebileceğini kanıtlar bir belgeyle mahkemeye başvurması sonucunda haciz durumu kaldırılabilir.
  • Son olarak kefil kişi kendi finansal durumunu belirten belgelerle mahkemeye başvurarak bir süre dahilinde borcu ödeyeceğini söylerse haciz kararı kalkabilir.
  • Haciz kararı sonrasında kefil olan kişi elindeki mal varlığını taşınmaz, satılamaz ve teminat edilemez olarak belirtebilir. Mahkeme bu mal varlıklarını inceledikten sonra haciz kararını kaldırabilir ya da kaldırmaz.
Reklam
YORUMLAR YAZ