• YARIM ALTIN
    9.027,00
    % -0,25
  • AMERIKAN DOLARI
    33,9818
    % 0,11
  • € EURO
    37,7251
    % -0,39
  • £ POUND
    44,7272
    % -0,19
  • ¥ YUAN
    4,7969
    % 0,20
  • РУБ RUBLE
    0,3759
    % -2,26
  • BITCOIN/TL
    1847203,733
    % 0,11
  • BIST 100
    9.771,16
    % -1,67
Reklam
Reklam

Kefil Olunan Kişi Ölürse Ne Olur, Borç Kime Kalır?

Kefil Olunan Kişi Ölürse Ne Olur, Borç Kime Kalır?
Reklam

Kefil olunan kişi ölürse ne olur? Sorusunun cevabı birçok vatandaş tarafından merak edilmektedir. Peki kefil olunan kişi ölürse ne olur? Bir arkadaşınız, eşiniz veya dostunuz bankadan kredi çekmek ve sizi kefil göstermek istemiş olabilir. Şunu bilmeniz gerekir borçlu kişi kredisini düzenli ödemediği veya hiç ödemediği takdirde banka borcun ödenmesi için sizi sorumlu tutacaktır. Yani borç üzerinde ikincil sorumluluğa sahip oluyorsunuz. Bu durum borçlu olan kişi öldüğü zaman da geçerlidir.

Kefil olduğunuz kişi ölürse, borç size kalabilir veya bu borca icra gelebilir. Kefil olduğunuz kişi öldüğü takdirde banka veya alacaklı olan kişi borcu tahsil edebilmek adına sizinle iletişime geçecektir. Eğer banka veya alacaklı olan kişi borcu sizden tahsil edemiyorsa avukat yolu ile icra veya haciz işlemleri başlatabilir. Bir borca kefil olurken, bu durumları göz önüne alarak kefil olmalısınız. Bu durumlar sadece bankalar için değil kefil olduğunuz diğer kurumlar için de geçerli olacaktır. Dolaysısı ile kefillik işlemi, borç ödenmediği zaman borcun tamamını ödemeyi taahhüt edeceğiniz bir işlemdir.

Kefil İşlemlerinde Hayat Sigortasının Önemi

Burada en önemli konu borçlu kişinin borcunun nereye olduğudur. Eğer borçlu olan kişi bankaya borçlu ise, banka kredi çekilirken size sigorta tekliflerinde bulunacaktır. Bu sigorta teklifleri büyük önem arz etmektedir. Kredi çekilirken sigorta tekliflerini değerlendirmeye almak veya kabul etmek sizin yararınıza olacaktır. Bu sayede kefil olduğunuz kişi ölse bile borç sigorta tarafından karşılanacaktır. Dolayısıyla kredi çekilirken herhangi bir sigorta yapıldıysa borcu sigorta karşılar ve kefil olan kişi herhangi bir zarara uğramaz. Eğer sigorta yapılmaz ise borcun bütününü kefil karşılamak zorunda kalır. Bu tür sigortaların nasıl yapıldığını bankalardan veya sigorta şirketlerinden öğrenebilirsiniz.

Borçlu Ölürse Kefil Borcu Ödemek Zorunda Mı?

Evet. Borçlu olan kişi öldüğü takdirde borç tamamen kefilin üzerine geçer. Alacaklı olan kurum kefil ile irtibata geçerek borcun ödenmesini talep eder. Bankadan yapacağınız işlemlerde hayat sigortası yaptırılmış ise borcu sigorta karşılamaktadır. Hayat sigortası masraflı bir işlemdir. Ancak bundan kaçınmamanız gerekir. Kefil için oldukça önemli bir işlem olan hayat sigortası, borçlu olan kişi öldüğünde borcu karşılayacak olan kurumdur. Dolayısıyla kefil işlemlerinizde karşı taraftan mutlaka hayat sigortası talep edin.

Eğer borçlu olan kişi hayat sigortası olan bir kredi çekip ardından ölürse bu durumda ne kefil ne de mirasçılar borçtan sorumlu tutulamayacaklar. Böyle koşullarda sigorta borcu siler. Borçlu olan kişi borcun büyük bir miktarını ödeyip vefat etmişse diğer ödemeler de borçlunun mirasçıları tarafından alınır. Borçlu hayatta kefil vefat etmişse sigorta bu durumu karşılamaz.

Diyelim ki asıl borçlu vefat etti ve borç kefile geçti. Bir süre sonra da kefil vefat etti. Böyle durumlarda ise borç mirasçılara geçer. Böyle durumlarda genellikle bu tür vakalar mahkemeye taşınmaktadır. Banka mirasçılardan borcu talep ettiği takdirde mirasçılar bu ödemelere itiraz etme hakkına sahiptir. Ancak bu itirazın maddi sonuçları mevcuttur. Kurumlara yapılan ödeme itirazı, kalacak olan mirasa da itiraz etmek anlamına gelir. Yani borcu reddediyorsanız mirası da reddediyorsunuz anlamına gelmektedir. Bu durumu şöyle toparlayabiliriz;

  • Kefil olduğumuz borçlara mutlaka hayat sigortası yaptırmalıyız.
  • Borçlu kişi vefat ederse borç kefile kalır.
  • Borç kefil tarafından ödenmezse ve kefil vefat ederse borç mirasçılara geçmektedir.
  • Kefil öldükten sonra kefalet borcu ödenmemişse borç mirasçılara kalmaz.
  • Borçlu veya kefil ölse bile kefalet ortadan tamamen kalkmaz.
  • Mirasçıların borcu reddetmesi, mirası da reddetmesi anlamına gelir.
Reklam
YORUMLAR YAZ