Bankacılık sektörünün gelişmesi ve insanların ihtiyaçlarındaki fazlalık ile birlikte kredi başvuruları günümüzde artarak devam etmektedir. Bankaların müşterilerine sunduğu farklı oranlarda krediler bulunmaktadır. Vatandaşların ihtiyacına cevap verecek nitelikte ve çeşitli bantlarda kredi seçenekleri ile herkes kendine uygun krediye ulaşabilir.
Ancak durum her zaman planladığımız ve umduğumuz gibi gitmeyebilir. Kredi başvurusu yaparken de böyle bir hayal kırıklığı yaşamak ne yazık ki söz konusudur. Kredi başvurusu yapan vatandaşların, kredi alabilmek için onay geri dönütüne ihtiyaçları vardır. Bazı kriterlere göre onay alıp alamama ihtimali değişebilir. Kredi başvurusu neden onaylanmaz? Kredi başvurusunun reddedilme sebepleri arasında bankaların belirlemiş olduğu özel kriterlerin yanı sıra genel kriterler de bulunmaktadır. Bu genel kriterler arasında:
- Kredi notunun belirlenen düzeyden düşük olması,
- Kara listede olmak,
- Kötü sicile sahip olmak,
- Kişinin, sözleşme yapmak için uygun yaş sınırını geçmemiş olması,
- Kişinin, ayırt edicilik gücüne sahip olamaması,
- Hatalı ya da eksik bilgiler ile kredi başvurusunda bulunmak,
- Belgelenebilir bir gelirin olmaması,
- Aylık toplam kredi ve kredi kartı borçlarının, aylık belgelenebilir gelirinin yarısından fazla olması,
- Aynı anda birçok başvuru ile gelir dengenizin bozulması durumlarında kredi başvurunuz reddedilebilir.
Düşük Kredi Notu ve Kötü Sicil
Bankalar, mağazalar, işletmeler ve daha birçok kuruluş; müşterilerine kredi ya da borç vermeden önce müşterilerinin kredi notunu ve sicilini dikkate alıyor. Günümüzde kredi onayı almak için aranan en önemli kriterlerin başında da kredi notu gelmektedir. Kredi notunu tanımlayacak olursak, vatandaşların bankacılık işlemlerinde göstermiş olduğu performansı sayesinde belirlenen ve zaman içinde değişikliğe uğrayabilen, düşebilen ya da yükselebilen bir tür değer, puandır.
Kredi sicilinize ve kredi notuna tüm bankaların erişim izni vardır. Kredi sicili, bankalar aracılığıyla gerçekleştirilen tüm işlemleri barındırır ve diğer bir ifade ile kişisel finans geçmişi anlamına gelir. Böylece bankalar, kredi kullanmak için başvuran müşterilerinin kredi sicilini inceler ve geçmiş dokümana bakarak kişinin kredi notunu belirler. Dolayısıyla herhangi bir bankadan kredi almak isterseniz kredi notunuzun ve sicilinizin buna uygun olması gerekmektedir. Bu sayede bankalar sizin şahsınıza güven duyup duyamayacağını tahmin etmiş olur. Bu adım kredi başvurusu neden onaylanmaz sorusunun aslında en temel adımlarındandır birisidir.
Yanlış ve Eksik Bilgiler ile Başvuru
Yapmak istediğimiz başvurular hakkında gerekli kişisel bilgileri aktarmak, hemen hemen yazının bulunma tarihi kadar köklü. Kredi başvurularının reddedilmesindeki bir diğer neden de evrakların eksik ya da hatalı teslim edilmesidir. Kredi başvurularında da vatandaşların gerekli kişisel bilgileri tam ve doğru bir şekilde, gerekli mercilere iletmesi gerekir.
Yanlış ve eksik bilgiler ile kredi başvurusu yapmak evrakta sahtecilik anlamına da geldiği gibi aynı zamanda hukuki bir suçtur. Tespit edildiği anda şahıs hakkında gerekli hukuki işlemler başlatılır. Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) tarafından gerekli incelemeler yapıldıktan sonra kararlaştırılan cezai işlem uygulanır.
Kredi Başvurum Reddedilirse Ne Yapmalıyım?
Kredi başvurusu adımlarını doğru eksiksiz tamamlamanıza rağmen banka tarafından kredi reddi cevabı alıyorsanız aşağıdaki adımları takip etmeniz önerilir:
- Başvurunuzda aktardığınız bilgilerin tam ve doğru olduğundan emin olun.
- Kredi başvurularınız mobil bankacılık, online bankacılık ya da şube üzerinden yapın.
- Gecikmiş borçlarınız varsa bu borçlarınızı ödeyin.
- Kredi notunuz düşük ve kötü sicile sahipseniz ödemelerinizi planlayarak tamamlayın.
- Düşük limitli ürünler dahi alsanız, kredilendirerek kredi notunuzu arttırabilirsiniz.
- Borçlarınızı düzenli ödemeye dikkat edin.
- Aynı anda birden fazla bankaya başvurmayın.
- Aynı anda birden fazla krediye başvurmayın.
- Gelirleriniz detaylı olarak beyan etmeyi unutmayın.
- Kredi raporunu ve antlaşma içeriğini dikkatle inceleyin.