• YARIM ALTIN
    9.027,00
    % -0,25
  • AMERIKAN DOLARI
    33,9818
    % 0,11
  • € EURO
    37,7251
    % -0,39
  • £ POUND
    44,7272
    % -0,19
  • ¥ YUAN
    4,7969
    % 0,20
  • РУБ RUBLE
    0,3759
    % -2,26
  • BITCOIN/TL
    1850507,272
    % 0,29
  • BIST 100
    9.771,16
    % -1,67
Reklam
Reklam

Kredi Borcu 3 Ay Ödenmezse Ne Olur?

Kredi Borcu 3 Ay Ödenmezse Ne Olur?
Reklam

Kredi borcu 3 ay ödenmezse, bankanın belirli işlemler yapması gerekir. Kredi yükümlülüğü geri ödenmediğinde hem banka hem de kredi sahibi olumsuz sonuçlarla karşılaşmaktadır. Kredi sözleşmesinde bir ödeme planı öngörülmekte ve taksitlerin bu takvim hükümlerine göre geri ödenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde uygulanacak faize bağlı olarak borç birikmesi, kredi notunun zarar görmesi gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Dolayısıyla Kredi borcu 3 ay ödenmezse nasıl bir yol izlenir ve bankalar ne gibi cezalar verebilir?

Kredi Borcu Ödenmediğinde Ne Olur?

Bankalar, kredi başvurularını başvuranların mevcut durumlarına göre inceler. Şartlar uygun ise talep edilen kredinin verilmesi uygundur. Ancak, ekonomik koşulların her zaman beklendiği gibi kalmaması da mümkündür. Bu tür öngörülemeyen olaylar, kredilerin geri ödenmesini son derece zorlaştırabilir. Bu durumda bankalar zarar görmemek için yasal işlem başlatır. Bu prosedürlerin nasıl çalıştığını bilmek, sadece mevcut kredi borcu olanlar için değil, aynı zamanda herhangi bir nedenle kredi almayı düşünenler için de faydalıdır.

Kredi Borcu Hukuki Süreç Ne Zaman Başlar?

İlk defa kredinizi zamanında ödeyemezseniz, banka sizinle iletişime geçerek mevcut ödeme koşullarınızı soracak ve sözleşmede belirtilen ödemeyi yapmanızı önerecektir. Bu adım, kredi borcu ödeme sorunları nedeniyle yargı sürecinin başladığını göstermez. Kredi geri ödemesinde bir aylık gecikme olması durumunda, bankanın sizinle bu konudaki iletişimleri sadece kendi iç dosyalarında muhafaza edilmektedir.

Bu kayıt, bankanın ödeme gücünüzü izlemesine yardımcı olmak için tutulur. Banka kredi borcu 3 ay ödenmezse kredi borcuna ilişkin yasal işlem başlatılır. Banka bu süre içinde tazminat almazsa, borçluya 30 gün içinde ödenmesi gerektiğini bildiren bir tebligat gönderir. Bu süre Tüketici Kredisi Sözleşmesi Yönetmeliği’nin 18. maddesine tâbidir.

Kredi Borcu Yasal Takip Süreci Kaç Gündür?

Ödeme süresinin üzerinden 90 gün geçtikten sonra kredi borcu yasal takip süreci başlar. Yani kredi borcunun takip süresi 90 gündür. Bu süre, bankanın ihtar mektubunda belirtilen 30 günlük ödemesiz dönem ile kredi geri ödemesinde iki aylık veya 60 günlük gecikmenin eklenmesinden kaynaklanmaktadır. Bu sürenin sona ermesini takip eden 91. günde bankanın yasal olarak kredi borcu yasal işlem başlatma hakkı kazanır. Bu adımda, bankanın izleme departmanları borçlunun ödeme durumunu müzakere eder.

Kredi Borcu Ödenmezse Maaşa Haciz Gelir mi?

Bu, kredi yükümlülüklerini geciktirmek için sistematik bir stratejidir. Bu işlemde borcunuzun kalan bakiyesi hesaplanır ve faiz eklenir. Bu faiz, yapılandırma prosedürüyle ilgilidir ve ilk kredinizin faizinden farklıdır. Banka talebinizi kabul ettikten sonra oluşturulan kredi kartı borcu yapılandırma planında borç vadesi uzatılır, aylık ödeme tutarı düşürülür.

Kredi borcu ödeme zorluklarının en kafa karıştırıcı yönlerinden biri, borçlunun maaşının kesilip kesilmeyeceğidir. Bankaların ücretlere haciz koyma yasal hakları vardır. İcra ve İflas Kanunu‘nun 83. maddesi bankalara çeşitli ayrıcalıklar tanımaktadır. Bu kanuna göre haczedilecek miktar, kişinin ücretinin dörtte birinden az olamaz; icra memuru bu miktarı belirler.

Kredi Borcu Ödenmezse Eve Haciz Gelir mi?

Kredi borcu karşılığında mülkün haczedilmesi mümkündür. Şikayetlerin sayısını azaltmak için, bu tedavinin sıklığı son yıllarda önemli ölçüde azaltılmıştır. İkametgahın yanı sıra kişinin araçlarına da haciz konulabilir.

Kredi Borcuna Uygulanan Faiz Oranı Nedir?

Bankalar, kredi vermemenin cezası olarak faiz uygular; genellikle sözleşmelerin şartlarında belirtilen bu oran, alınan kredi faizinden yüzde 30 daha fazla olabilir. Diğer bir deyişle, aldığınız krediyi yüzde 2 faizle ödemezseniz borcunuza en fazla yüzde 2,60 gecikme faizi uygulanabilir.

Kredi Borcu Ne Zaman Avukata Düşer?

Kredi borcu 3 ay ödenmezse bankanın izleme personeli borçlu ile iletişim kuramazsa, dosya banka vekillerine teslim edilir. Banka avukatları iki ila üç yıl boyunca borçlunun durumunu izler. Banka bu süre içinde borcu tahsil edemezse dosya bir varlık yönetim firmasına devredilir. Borçlunun muhatabı artık banka değil, kredinin sorumluluğunu üstlenen varlık yönetimi işidir.

Kredi Borcu Ödenmezse Kefile Ne Olur?

Kefilin kredi borcundan hukuken sorumlu olması nedeniyle, vadesi geçmiş kredi borçlarının tahsili için açıklanan prosedürün tamamı, söz konusu kredinin teminatı için geçerlidir. Bu nedenle, 2 veya 3 ay kredi ödenmezse , kefil aleyhine yasal işlem başlatılabilir. Bu nedenle, bir yakınınızın kefil olacağı bir borcu üstlenmeyi düşünüyorsanız, “Kredi geri ödeme güçlüğünü en aza indirmek için ne yapılmalı?” diye sormalısınız.

Kredi Borcu Ödenmezse Kredi Notu Düşer mi?

Kredi kartı borcunun ödenmemesi kredi puanınıza zarar verir. Kredi borcunuz için hakkınızda yasal işlem başlatılmışsa yasaklanırsınız. Yasaklandıktan beş yıl sonra hiçbir banka size borç vermez. Aynı şekilde kredi kartı başvurularınız da reddedilecektir. Bu işlem boyunca yapacağınız ekonomik değişiklikler bu listeden çıkarılmanıza neden olmayacaktır.

Reklam
YORUMLAR YAZ