Kredili mevduat hesabına icra gelir mi? Ya da halk arasında eksi hesap, ya da eksi bakiye olarak bilinen hesaba icra gelir mi? sorusu kredili mevduat hesabı kullanan ve bazı durumlarda geciktiren kişilerce sıklıkla merak edilmektedir. Çalışanlar tarafından kullanılabilen kredili mevduat hesabı, küçük bir limitle hazır kredi olarak düşünülebilir. KMH olarak kısaltılan bu hesabın limiti banka tarafından belirlenir.
Ancak hesap sahibinin dilerse limiti artırması mümkündür. Limitler 250 liradan başlayıp 10.000 liraya kadar çıkabiliyor. Maaş ödenir ödenmez para kredili mevduat hesabına geçer. Düzenli nakit akışları önemli olduğundan, bu kriter düzenli müşterisi olmayan kişiler için sorunlu olabilir. İşinizi bırakmış olabilirsiniz; İşvereniniz şimdi başka bir banka ile çalışmaya karar vermiş olabilir. Birçok kişi artık paranın KMH’ye düzenli olarak aktarılamayacağından endişe duyuyor. Ve yürütmenin doğrudan kredili mevduat hesabına (KMH) gidip gitmediği sorusu ortaya çıkıyor.
KMH Hesabına İcra
Kredili mevduat hesabına icra gelir mi? sorusunu irdeleyeceğiz. KMH için ek bir hesap türü olarak değerlendirebileceğiniz belirli bir son ödeme tarihi vardır. Bu tarih genellikle kişinin maaşının ödendiği tarihe göre belirlenir. Maaş her ay aynı tarihte ödendiği için KMH sıfırlanır. KMH’yi sıfırlamak, kredili mevduat hesabına para yatırıldığı anlamına gelir. Ek hesabınızdan dilediğiniz zaman harcama yapabilirsiniz. Bu durumda, bir sonraki ayın maaşını harcadığınız varsayılır.
Ancak son ödeme tarihine kadar KMH’ye para ulaşmaması durumunda ek hesap kapatılacaktır. Hesabınızı devre dışı bırakmak, para çekemeyeceğiniz veya harcayamayacağınız anlamına gelir. Banka daha sonra herhangi bir iletişim kanalı üzerinden sizinle iletişime geçerek kredili mevduat hesabına para yatırmanız gerektiğini hatırlatır. Para yatırdığınızda, KMH tekrar sizin için kullanılabilir hale gelir. Peki para yatırmazsanız ne olur?
Farklı bankalara bakıldığında her bankada KMH isminin değiştiği dikkat çekiyor. Ama kafanız karışmasın, çünkü temelde hepsi aynı mantıkla çalışır. Örneğin Denizbank buna tasarruf hesabı, Yapı Kredi ise esnek hesap diyor. Akbank Artı Para’yı tercih ederken, Garanti Bankası Avans Hesap adını kullanıyor. Ancak hepsinin sunduğu hizmet temelde bir cari hesaptır. Bu hesaplardan herhangi biri borcunuz nedeniyle haczedilebilir. Ödeme yapılmaması durumunda kullanıcılar mevduat hesaplarına haciz ile karşı karşıya kalırlar.