Ölen kişinin bankadaki parası ne olur? Herhangi bir kişi öldüğünde varislerine bıraktığı haklar, borçlar ve mallarına genel tanım olarak tereke hakları denilmektedir. Tereke hakları içerisinde yer alan haklardan biri de ölen kişinin bankadaki parasıdır. Tereke hakları için zaman aşımı 10 yıldır. 10 yıl boyunca mirasçılar bu hakları için başvuru yapabilirler.
Tereke hakları arasında yer alan bankadaki para ve diğer mallar ölen kişinin vasiyetinde belirttiği kişilere kalır. Eğer ortada resmi niteliği olan bir vasiyet yoksa birinci derece yakınlara bu haklar kalır. Mirasçılar ölen kişinin bankadaki parasını çekebilmek için ortak irade oluşturmak zorundadır. Ortak irade hukuki bir kavram olarak mirasçılık belgesi, halk arasında ise veraset ilamı olarak bilinmektedir.
Ölen kişinin tüm malları ve bankadaki parası için mirasçılar veraset ilamı çıkarmalı ve veraset ilamı sonrasında ilgili banka iletişime geçilmelidir. İlgili bankaya başvuran mirasçılar, bankanın veraset ilişiği yoktur yazısı almasını istemelidir. Bu belge istenmeden miras resmi olarak alınamaz. Peki veraset ilişiği yoktur belgesi ile kalan miras nasıl alınır?
Veraset İlişiği Yoktur Belgesi
İlgili bankanın vergi dairesine yazı yazarak veraset ve intikal vergisinin hesaplanması ve söz konusu miras için ödendiğini gösterir belgedir. Bu belgenin alınabilmesi için mirasçıların ölen kişinin malları ile ilgili vergileri hesaplayıp vergi dairesine ödemiş olmaları gereklidir.
Miras ile ilgili vergilerin ödenmesi sonrasında veraset ilişiği yoktur belgesi talep edilen bankaya gönderilir. Bu belge bankaya ulaştığında miras sahibi olan murisler bankada yer alan paradan payları oranında paralarını alabilirler. Bu belge alabilmek için ödenmesi gereken vergi miktarını mirasçılar ödeyemezse ilgili banka bu miktarı keserek ödeme yapabilir.
Ölen Kişinin Malları ve Ödenecek Vergiler
Ölen kişinin tm mallarında olduğu gibi bankadaki parası ile ilgili de ödenmesi gereken vergiler bulunmaktadır. Bu Bu vergiler veraset ilamı ile ilgili vergi dairesi tarafından hesaplanarak bankaya bildirilmektedir. peki vergi dışında başka kesinti olur mu? Ölen kişinin malları için hesaplanacak vergiler dışında herhangi bir kesinti olmamaktadır.
Ölen kişinin bankadaki parası ve diğer malları ile ilgili veraset ve intikal vergisi ödenmemişse ve mirasçılar tarafından miras alınmak isteniyorsa banka tarafından vergi miktarı bankadaki paradan kesilerek mirasçılara hakları oranında ödenebilir. Bu durumda bankadaki para kesintili olarak ödenir. Bu işlem yapılırken vergi miktarı dışında herhangi bir kesinti yapılmamaktadır.
Ölen kişinin Bankadaki Parası Nasıl Öğrenilir?
Ölen kişinin malları ve bankadaki parası mirasçılarına kalır. Peki, mirasçılara kalan malları ve bankadaki para ile ilgili bilgiler nasıl öğrenilir. Mirasçılar, ölen kişinin malları için veraset ilamı çıkarmalıdır. Veraset ilamı ile ölen kişinin bankalardaki mevduatları ile ilgili murise ait mevduat ve katılım fonu hesaplarının yer aldığı belgeye de sahip olur.
Bu belge aracılığı ile miras sahipleri, almaya hak kazandıkları mallar ve bankalardaki paralar ile ilgili bilgilere sahip olurlar. Ölen kişinin bankadaki parası ve diğer malları ile ilgili bilgileri e – devlet üzerinden de sorgulayabilirsiniz. E – devlet sistemi üzerinden ilgili kişinin banka sorgulaması yapılarak hangi bankada mevduat veya katılım fonu olduğunu öğrenebilirsiniz.
Ölen Kişinin Mirası Nasıl Paylaşılır?
Ölen kişin mallarında olduğu gibi bankadaki parası içinde zaman aşımı 10 yıldır. 10 yıl içerisinde veraset ilamı çıkarılarak bu haklardan yararlanılabilir. Peki mirasçılar arasında bu haklar nasıl paylaşılır? Birinci derece yakın olan eşe dörtte biri oranında, çocuklara ise dörtte üçü oranında paylaştırılır.
Bankadaki paranın dörtte biri eşe, kalan dörtte üçü ise kaç çocuk varsa çocuk sayısına göre paylaştırılır. Eğer ölen kişi resmi bir vasiyet bırakmışsa ve vasiyette remi olarak kan bağı bulunan kişiler dışında insanlar varsa eş dışında kalan miktar bu kişiler arasında eşit oranda paylaştırılmaktadır.
Ölen Kişinin Banka Hesabı Ne Olur?
Bir kişi öldüğünde banka hesabı zaman aşımı olan 10 yıl boyunca silinmeden kalır. Mirasçılar herhangi bir işlem yapmadığı takdirde 5. yıl sonunda hesap sahibinin sağ olup olmadığı banka arafından nüfus idaresine resmi olarak sorulur. Hesap sahibinin öldüğünü belirten yazı bankaya ulaştığında sonraki 5 yıl boyunca hesap silinmeden bekletilir. Bu süre sonunda mirasçılar herhangi bir hak talep etmezlerse ölen kişinin tüm parası hazineye aktarılı ve ilgili kişinin banka hesapları silinir.