Yazımızın içeriğinde yeni doğan bebek kimlik çıkartma işlemleri hakkında detaylı bilgi edinebileceksiniz. Yeni doğan bebeklerin nüfus cüzdanı Nüfus Müdürlüklerine yapılan başvurular sonrasında mümkün olacaktır. Yapılacak başvurular için randevunun alınmasına gerek yoktur, ikametgahın ait olduğu yerdeki Nüfus Müdürlüğüne veya bebeğin doğduğu ilçeden başvuru yapılabilir.
Nüfus Müdürlüğüne yapılacak olan başvuru annesi, baba, yeni doğan çocuğun 18 yaşı büyük kardeşi, vekaletname sahibi tarafından olabilmektedir. Yeni doğan bebeğe nüfus cüzdanını çıkartmak isteyen vatandaş için rezervasyon sistemleri bulunmaktadır. Bu işlemleri rezerve etmek isteniyorsa nüfus müdürlüğüne başvurarak rezervasyonlar yaptırabilirsiniz. Randevulara zamanında gidilmez ise, nüfus dairesi tarafında uygulanan prosedürler gereği iki ay boyunca randevu almak gerçekleştirilemez, bu sebeple zamanında rezervasyonlar yapmak çok önemli bir konudur.
Rezervasyonla ilgili herhangi bir sorun yaşanırsa, en az iki gün öncesinden rezervasyonu iptal etmeniz gerekmektedir. Site fazla kullanılmaktan ötürü meşguliyeti olabilir. Bu gibi durumda beklemekten kaçınılması için merkezi rezervasyon sistemlerini kullanabilirsiniz. Daha sonraları siteden randevu alınamıyorsa, yer ayırtması için nüfus müdürlüğünün iletişim numarasını arayabilirsiniz.
Kimlik Başvurusunu Kimler Yapabilir?
Yeni doğan bebeğin kimliği ile ilgili tüm işlem sadece ebeveyn ile yapılabilir. Beraber gitmek zorunda değiller. Ebeveyn kayıt ofisine gidebilir ya da başka yöntem kullanabilir. Anne ya da babanın herhangi bir sebeple başvurmaması durumunda avukat izniyle başvurabileceği ortaya çıkmıştır. Bu durumlarda, avukatın sertifika bir temsilcisi başvurabilir.
Yeni Doğan Bebeğe Kimlik Çıkartmak
Yeni doğan bebeğe kimlik çıkartmak, Nüfus müdürlüğüne başvuru yapılması ile tamamlanacak bir işlemdir. Bebeğin dünyaya sağ gelmesi sonrası kimlik çıkarma için randevu alarak ailenin ikamet ettiği yerde ki nüfus müdürlüğüne gidilerek işlemini yaptırması gereklidir. İşte yeni doğan bebekler için kimlik alma için yapılması gerekenlerin listesi şu şekildedir;
Bebeğin sağ doğmasında sonra hastaneden alınacak imza ve mühürlü olan doğum belgesi. Yeni doğan kimlik çıkarma işlemi için başvuru yapacak kişilerin, bebeğin annesi ve bebeğin babası nüfus cüzdanı. Yukarıda sıraladığımız işlemin yapılması durumunda bağlı olduğunuz nüfus müdürlüğünde randevu alarak gidip yeni doğan bebeğin kimlik çıkarma işlemleri için başvuruda bulunabilirsiniz.
Başvuru yaptıktan ortalama on gün sonra belirttiğiniz adres yeni doğan kimliğiniz gelecektir. Dikkat etmek ve unutmamak gereken noktalarsa bebek doğduktan en geç otuz gün içerisinde nüfus müdürlüğüne başvurularak nüfus cüzdanını çıkarmanız gereklidir. Geciken ya da işlemi yaptırmadığınız durumlarda para cezası ile karşılaşma durumunuz vardır.
Yeni Doğan Bebek Kimlik Ücreti
Yeni doğan bebeğe nüfus cüzdanını çıkartmak isteyen vatandaş için rezervasyon sistemleri bulunmaktadır. Bu işlemleri rezerve etmeyi istiyorsanız nüfus müdürlüğü başvurarak rezervasyonlar yaptırabilirsiniz. Randevulara zamanında gidilmez ise, nüfus dairesi tarafında uygulanan prosedürler gereği iki ay boyunca randevular almanız gerçekleştirilmez, bu sebeple zamanında rezervasyonu yapma çok önemli olmaktadır.
Rezervasyonla ilgili herhangi bir sorunu yaşarsanız, en az iki gün öncesinden rezervasyonu iptal etmelisiniz. Site fazla yoğunlukdan ötürü meşgul olabilmektedir. Bu gibi durumda beklemekten kaçınması için merkezi rezervasyon sistemlerini kullanabilirsiniz. Daha sonrası siteden randevu alınamıyorsa, yer ayırtma için nüfus müdürlüğünün iletişim numarasını arayabilirsiniz. Bebeğin sağ doğumunda itibaren yeni kimlik çıkarması için işleyen bir süresi bulunmaktadır.
Bebeğin doğduğu hastanede alacağınız bir imza ve mühürlü doğum belgeleri ile beraber yeni doğan bebeğe kimlik çıkarma için en geç otuz gün içerisinde başvuru yapıp nüfus cüzdanı çıkarmış olmak gerekmektedir. Bu süre yurt dışı yaşayan Türk vatandaşı için altmış gündür. Yeni doğan bebek için kimlik çıkarırken herhangi bir ücreti ödememektedir. Kimlik çıkarma süreçlerinin geçmesi durumunda ödemeler yapılmaktadır.
Geç Kimlik Çıkarma Cezası
Yeni doğan bebek için kimlik kartını çıkartmak isteyen vatandaş, kendi seçtiği nüfus dairesine başvurabilir. İkamet ettiği yere ya da bağlı bir şirket nüfus dairesi başvurmak gerek yoktur. Bebeğin doğduğu yerde ki, şu anda yaşadığı bölgede ki, bir süre ikamet ettiği bölgedeki ilçe kayıt ofisleri ile iletişimlere geçebilirsiniz. Ek olarak, bazı hastanenin kimlik belirleme prosedürü vardır. Bu hizmeti kullanmak isteyen vatandaşın hastaneye nerede doğum yapacağını sorması gerekmektedir. Hastaneden bu durum için randevular alarak ya da randevu almayarak da görüşmeler yapabilirsiniz.
Yeni doğan kimlik çıkarmak sürecinde herhangi bir ücretleri ödenmemektedir. Bir ay içerisinde kimlik için başvurduğu taktirde ücretsiz olarak kimlik evinize kargolanacaktır. Eğer bir aylık süreci aşarsa ve gecikme durumunu yaşarsa, başvuru yaptığı zaman gecikme cezasını ödersiniz. Gecikme cezası 50 TL ve 100 TL arası indirimler ile beraber değişiklikler göstermektedir.
Kimlik İçin Gerekli Belgeler
Nüfus Müdürlüğüne yapılacak olan başvuru annesi, baba, yeni doğan çocuğun 18 yaşı büyük kardeşi, vekaletname sahibi tarafından olabilmektedir. Yeni doğan bebeğe nüfus cüzdanını çıkartmak isteyen vatandaş için rezervasyon sistemleri bulunmaktadır. Bu işlemleri rezerve etmek isteniyorsa nüfus müdürlüğüne başvurarak rezervasyonlar yaptırabilirsiniz.
Randevulara zamanında gidilmez ise, nüfus dairesi tarafında uygulanan prosedürler gereği iki ay boyunca randevu almak gerçekleştirilemez, bu sebeple zamanında rezervasyonlar yapmak çok önemli bir konudur. Rezervasyonla ilgili herhangi bir sorun yaşanırsa, en az iki gün öncesinden rezervasyonu iptal etmeniz gerekmektedir. Site fazla kullanılmaktan ötürü meşguliyeti olabilir. Bu gibi durumda beklemekten kaçınılması için merkezi rezervasyon sistemlerini kullanabilirsiniz. Yeni doğan bebek için başvuru yaparken ihtiyaç olacak, nüfus müdürlüğüne teslim edilecek belgeler:
- İmza ve mühürlü doğum belgeleri (hastaneden alınacak)
- Başvuru yapan kişilerin, anne ve babası nüfus cüzdanı.
Bu belgeyle birlikte başvuru yaptıkdıktan sonra 10 gün içinde belirttiğiniz adres nüfus cüzdanı teslim edilecektir. Bebek doğduktan en geç bir ay sonrasına kadar başvuru yapılarak nüfus cüzdanı çıkarmış olması gerekir. Yurt dışı yaşayan için bu süre iki aydır.
Tek bir süreç durumunda tüm işlemi toparlamak gerekirse yeni doğan bebekler için: Anne ya da babanın şahsen, Nüfus Cüzdan/Kimlik kartıyla başvurusu Doğum Belgeleri Kimlik kartı bedeli ücretsizdir. Randevu almayı isteyen nüfus müdürlüğünden alacakları randevular için Alo 199 hatlarını da kullanabilmektedir.
Yeni Doğan Bebek Kimlik Süresi
Geçen senelerden itibaren başvurulduğu durumda yeni doğan bebeğin nüfus işlemini sağlık merkezi ile gerçekleştirmektedir. Tedaviler ardından bir yıl içerisinde birçok bebek ilk doğduğu sağlık kurumlarına kimlik bilgisi kaydedilerek ailenin adresine nüfus cüzdanı gönderildi.
Nüfus Hizmeti Kanunu‘nun revizyonu sebebiyle sağlık bakanlığına bağlı sağlık kurumu ve vatandaş kayıt bürosu nüfus siciline doğum ile ölümü kaydetme imkânları bulmuştur. Kural sayesinde herhangi bir sağlık kuruluşlarında doğan ve ebeveyni tarafından isimlendiren çocukların doğum bildirimi, nüfus müdürlüğü geçmeden doğduğu sağlık kurumlarında yapılabilmektedir.
Sağ olarak dünyaya gelen her bebeğin, doğumdan itibaren Türkiye’de 30 gün içerisinde olayın olduğu yerin ya da herhangi bir nüfus müdürlüğü, yurt dışı ise 60 gün içerisinde dış temsilcisi bildirmesi zorunludur. Başvurudan itibaren on gün içerisinde kimlik kartı ebeveynin ellerine geçmektedir. Yeni doğan bebek için kimlik kartını çıkartmak isteyen vatandaş, kendi seçtiği nüfus dairesine başvurabilir. İkamet ettiği yere ya da bağlı bir şirket nüfus dairesi başvurmak gerek yoktur.